Aseptična nekroza kosti je poremećaj vaskularizacije kosti, koji dovodi do urušavanja i gubitka koštane strukture, a klinički se očituje kao bol i gubitak funkcije zahvaćenog zgloba.

Uzroka je  nekoliko, međutim u velikom broju slučajeva nastanak promjena vezan je uz prethodnu ozljedu. Osim toga, uzrok može biti začepljenje krvnih žila kosti mjehurićima, nakupinama trombocita, masnom embolijom ili suženjem unutarnjeg promjera arterija. Propadanje stanica dovodi do edema i upalnog odgovora tkiva, s posljedičnim nastankom boli i ograničenjem opsega pokreta u zglobu, što su i vodeći simptom bolesti. Najčešće zahvaćene kosti su femur, humerus i tibija. Dijagnoza se postavlja magnetnom rezonancom zahvaćene kosti.

HBOT povećava parcijalni tlak kisika u tkivu, čime sprječava daljnje odumiranje koštanih stanica, izaziva vazokonstrikciju, čime se smanjuje edem i poboljšava perfuzija, stimulira neoangiogenezu i osteogenezu, te smanjuje bol. Liječenje je dugotrajno, ali učinkovito. Popuštanje simptoma nije dobar orijentir za procjenu uspjeha liječenja. Potrebna je radiološka potvrda povećanja gustoće kosti.

Poveznice:
bolest kostiju bolesti kostiju liječenje primjenom hbot