Podružnica Pula

Podružnica Pula

Poliklinika za baromedicinu i medicinu rada OXY, otvorila je svoja vrata još 1996. godine, kao prva privatna zdravstvena ustanova iz djelatnosti hiperbarične medicine u Republici Hrvatske.

Nastavljajući putem prof.dr.sc. Stracimira Gošovića, začetnika podvodne i hiperbarične medicine i ronjenja u bivšoj Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj, tadašnji ravnatelj, prim.dr.sc. Hasan Kovačević, ugradio je u samom početku rada, svoje iskustvo i znanje stečeno u Institutu pomorske medicine u Splitu, uvodeći prve kriterije struke u okvirima priznatih indikacija za primjenu hiperbarične oksigenoterapije u Europi i svijetu.

Cijelo proteklo stoljeće razvijala se primjena hiperbaričnog kisika za liječenje ili ublažavanje posljedica brojnih bolesti i povreda, a od kraja 1950. godine,  hiperbarična medicina je postala nova klinička djelatnost medicine. Obzirom da je  nedostatak kisika poguban za svaku stanicu, sasvim je razumljiva vrlo široka primjenjivost hiperbaričnog kisika kao lijeka.

Poliklinika OXY dala je velik doprinos prepoznavanju hiperbarične oksigenoterapije, kao znanstveno utemeljene metode koja integrira mnoga znanja iz različitih djelatnosti, prije svega iz fiziologije, u cilju primjene kisika u terapijske svrhe.
U početku rada, suočavala se s najtežim problemom: problemom“ negativne selekcije „ pacijenata, što znači da su pacijenti na liječenje najčešće dolazili prekasno. Obzirom da se Hrvatska ubrajala među zemlje s najduljom tradicijom primjene te metode u kliničkoj medicini u svijetu (gotovo 40 godina), tim je bilo čudnije izrazito nepoznavanje svih njezinih mogućnosti.  Ali liječnicima je odavno bilo poznato da najveći broj bolesti u svojoj podlozi ima hipoksiju, odnosno nedostatak kisika u tkivima,  te da to jedan od najvažnijih uzroka ili posljedica ogromnog broja bolesti, pa je time i metoda ubrzo prepoznata. Uspostavlja se bliska suradnja s Općom bolnicom Pula, čiji liječnici među prvima prepoznaju vrijednost hiperbarične oksigenoterapije, zatim Kliničkom bolnicom Lovran, te ostalim bolnicama u RH.

U javnosti i dalje dugo vremena, primjena hiperbaričnog kisika ostaje prepoznata po liječenju unesrećenih ronilaca, iako je njihovo liječenje najmanji dio naše djelatnosti. Kroz godine rada, a posebno kroz postignute rezultate u liječenju pacijenta, liječnici i pacijenti prepoznali su vrijednost same metode. Danas je hiperbarična oksigenoterapija zauzela svoje mjesto u modernoj medicini i počela se primjenjivati i u ostalim djelatnostima medicine, ortopediji, kirurgiji, otorinolaringologiji, dermatologiji, s impresivnim rezultatima. Primjeri za takvu primjenu su nagli gubitak vida, nagli gubitak sluha, pareza facialis, trovanja ugljičnim monoksidom, zarastanje kroničnih rana i dr.

Galerija fotografija
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula
  • Podružnica Pula