Moždani udar (inzult, slabost ili kljenut) je iznenadni neurološki ispad uzrokovan poremećajem protoka krvi kroz mozak. Termin uključuje i ishemijski i hemoragijski incident. Ishemijski moždani inzult nastaje kad ugrušak ili embolus prekine ili uspori krvotok u moždanoj arteriji, a time i prijenos kisika i glukoze koji su neophodni za pravilno funkcioniranje mozga. Može biti uzrokovan i spazmom moždanih arterija bez opstrukcije lumena krvne žile. U moždanom tkivu koje je ostalo bez kisika razvija se nekrotični proces ili infarkt s posljedičnim perifernim motoričkim i osjetnim ispadima. Hemoragijski oblik izazvan je krvarenjem pa se naziva i "izljev krvi u mozak", uglavnom zbog prsnuća moždane aneurizme, te zbog oslabljene ili upaljene krvne žile u mozgu. Nakupljanjem krvi povećava se intrakranijalni tlak koji oštećuje tkiva i stanice. Ova vrsta moždanog udara smrtonosna je u oko 80% slučajeva.
HBOT smanjuje ishemiju i hipoksiju mozga, dopremanje kisika u tkiva je olakšano smanjenjem viskoznosti krvi, smanjenjem agregacije trombocita i povećanom elastičnošću eritrocita, smanjuje otok moždanog tkiva zahvaćenog infarktom, smanjuje edem živčanih stanica poboljšanjem njihovog metabolizma, poboljšanjem oksigenacije u zoni penumbre (zona između infarkta i zdravog moždanog tkiva u kojoj su živčane stanice koje nisu u funkciji, ali su anatomski neoštećene i  mogu se spasiti), sprječava glikolizu i posljedičnu mliječnu acidozu, te održava metabolizam ugrožene zone mozga.

Ozljeda mozga (traumatska encefalopatija):
Liječenje ozljeda mozga se usmjerava na kaskadu zbivanja koja se odvijaju nakon ozljede: ishemija i edem tkiva, porast intrakranijalnog tlaka, raspad stanica, te metabolički i enzimski poremećaji. Uspješnost liječenja se temelji na mogućnosti oporavka oštećenog tkiva mozga. HBOT se, zajedno s drugim neoperativnim postupcima, mora uzeti u obzir kao dodatak kirurškoj intervenciji ili kao glavni način liječenja u slučajevima kad kirurška intervencija nije indicirana.
HBOT izaziva vazokonstrikciju smanjuje protok krvi kroz mozak i edem, a poboljšana oksigenacija suzbija ishemiju i posljedično oštećenje moždanog tkiva. Smanjenje protoka krvi smanjuje utjecaj glavnog čimbenika povišenog intrakranijalnog tlaka. Dokazano je da HBOT samostalno snižava intrakranijalni tlak.

Ozljeda leđne moždine:
Ključni čimbenici primjene HBOT u liječenju ozljeda leđne moždine su smanjenje edema i ishemije. Razvoj ozljede leđne moždine uključuje ishemiju sive tvari i povećan protok krvi u leđnoj moždini s edemom bijele tvari.
Kao posljedica nastaje gubitak funkcije i paraliza ispod razine oštećenja.
Uz primjenu HBOT, neka oštećenja živčanog tkiva uzrokovana krvnim podljevima, a ne razdiranjem tkiva su reverzibilna. HBOT smanjuje ishemiju sive tvari leđne moždine, smanjuje edem bijele tvari, te ispravlja biokemijske poremećaje na mjestu oštećenja leđne moždine. Rehabilitacija je najvažniji dio liječenja pacijenta s ozljedom leđne moždine. HBOT povećava kapacitet tjelesnog naprezanja kod pacijenata s neurološkim ispadom, smanjuju se metaboličke komplikacije umora, povećava se vitalni kapacitet i smanjuje se spastičnost mišića.

Poveznice:
primjena hbot liječenje ozljeda hbot terapija terapija hiperbaričnim kisikom