Iznenadna gluhoća je oštećenje sluha koji se razvije iznenada kroz nekoliko sati ili nekoliko dana. Uzrok iznenadnog gubitka sluha je rijetko kada moguće sa sigurnošću utvrditi. To može biti virusna upala, vaskularne promjene (suženje, začepljenje krvne žile),  autoimuna bolest ili nepoznati uzrok. Niti jedna od teorija nije sa sigurnošću dokazana. Najčešće je oštećenje jednostrano, a manifestira se kao iznenadna zaglušenost jednog uha, osjećaj začepljenosti i punoće, a često je prisutan i šum u uhu uz vrtoglavicu. Oštećenje sluha utvrđuje se audiološkom obradom i nalazom tonalnog audiograma. U standardnoj terapiji koriste se vazodilatatori, kortikosteroidi i vitamini, s različitim stupnjem izlječenja.

Tinnitus (šum u uhu) je najčešći simptom oštećenja unutarnjeg uha i nastaje kao posljedica akutne akustičke traume, hipotenzije, upotrebe ototoksičnih lijekova, stresa i virusnih infekcija. Može biti akutan i kroničan, a liječi se uglavnom simptomatski..
HBOT povećava parcijalni tlak kisika u unutarnjem uhu, poboljšava mikrocirkulaciju i reološka svojstva krvi, snižava vrijednost hematokrita i viskoznost pune krvi, a poboljšava i elastičnost eritrocita.
Liječenje primjenom HBOT je važno započeti u što kraćem vremenu od nastanka gluhoće, odnosno šuma u uhu.