Glaukom je kronična i napredujuća bolest koja se očituje povišenim tlakom u oku, oštećenjem glave optičkog živca i oštećenjem vidnih polja. Uzrokovan je blokadom u trabekularnom sustavu na mjestu gdje se sobna vodica drenira iz oka.

Budući da su ti mikroskopski prohodni putevi blokirani, stvara se pritisak u oku koji uzrokuje vrlo neprimjetan i postupan gubitak vida. Prvo je zahvaćen periferni vid, i odlaganje liječenja postupno će utjecati i na potpuni gubitak vida. Kod nekih pacijenata s glaukomom gubitak vida zaostaje i nakon sniženja očnog tlaka, a kod nekih se ispadi vidnog polja javljaju bez ikakvog povećanja očnog tlaka (niskotlačni glaukom). Ovo govori u prilog teoriji po kojoj poremećaji mikrokrvotoka u glavi optičkog živca i u stražnjem segmentu doprinose gubitku vida. Dijagnoza se utvrđuje mjerenjem očnog tlaka i vidnog polja. Cilj liječenja je oslobađanje tekućine otvaranjem uveoskleralnih putova i zaštita ganglijskih stanica mrežnice.
HBOT povećava i stabilizira vidno polje. Oštećeni periferni vid se oporavlja, a defekti (slijepa mjesta) se popravljaju. Idealno je provesti dvije serije liječenja godišnje.