Dijabetička retinopatija  je česta komplikacija šećerne bolesti koja je karakterizirana promjenama na malim krvnim žilama mrežnice oka.

Visoke razine šećera u krvi oštećuju sitne krvne žile u mrežnici oka u smislu zadebljavanja bazalne membrane i veće propusnosti retinalnih krvnih žila (neproliferativna faza bez promjena u oštrini vida). Neki bolesnici razviju makularni edem zbog propuštanja tekućine i lipida u mrežnicu kroz oštećene krvne žile, uz posljedično zamućenje vida. Napredovanjem bolesti, dijabetička retinopatija ulazi u naprednu ili proliferativnu fazu koja nastaje zbog nedostatka kisika u mrežnici i očituje se nastajanjem novih, krhkih krvnih žila koje rastu duž mrežnice. Bez ranog liječenja javljaju se krvarenja uz oštećenja mrežnice, zamućenje vida i na kraju sljepoća. Fibrovaskularna proliferacija može uzrokovati i odljuštenje retine ili urastanje krvnih žilica u kut prednje komorice oka, s posljedičnim razvojem neovaskularnog glaukoma. Dijabetička retinopatija  je očna komplikacija koja zahvaća do 80% svih pacijenata koji boluju od dijabetesa 10 godina ili više.
HBOT zaustavlja krvarenja u mrežnici, poboljšava vid, te smanjuje ili uklanja potrebu za laserskom fotokoagulacijom koja ostavlja trajne ožiljke na mrežnici.